© 2024 Fyrstads All Rights Reserved
Det är lätt att hitta argument för solceller och även förklaringar till varför du ska investera i en solcellsanläggning. Lika lätt tycker vi att det ska vara att gå från argument till verklighet. Vi gör solcellsinstallationen till en trygg, enkel och smidig affär så att du kan fokusera på själva nyttan med din solcellslösning.
Oavsett typ av fastighet, är solceller ett utmärkt val. De inte bara återbetalar sig över tid utan ger även en långsiktig avkastning och ökar fastighetens värde så snart de är installerade på taket.
Solceller omvandlar solens strålar till elektricitet utan att producera några utsläpp. Genom att installera solceller minskar ni ert klimatavtryck och bidrar till en mer hållbar framtid.
Solceller kräver minimalt underhåll. När de väl är installerade genererar de el utan att ni behöver göra mycket. Detta innebär låga driftskostnader på lång sikt.
Genom att producera er egen el blir ni mindre beroende av externa energileverantörer. Ni kan till och med sälja överskottsel till elnätet och tjäna pengar!
Solceller är en attraktiv investering för fastighetsägare. De ökar fastighetens värde och kan locka potentiella köpare.
Många länder erbjuder skatteincitament för solcellsanläggningar. Kolla upp vilka förmåner ni kan dra nytta av.
Genom att installera solceller visar ni ert engagemang för miljön. Det ger er verksamhet en positiv image och kan locka kunder som värdesätter hållbarhet
Vi på Fyrstads Entek hjälper er gärna att installera solceller på er fastighet. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation och låt oss tillsammans skapa en grönare framtid!
Vi förstår att det kan vara mycket att tänka på med solceller. Därför har vi tagit fram en steg-för-steg-guide som beskriver hur en solcellsinstallation hos en komplett helhetsleverantör går till.
Fyll i ett intresseformulär så ringer vi upp dig och bokar in ett möte.
Vi kommer hem till dig och du får offert. Efter godkänd offert går vi vidare med installationen.
Vi monterar, besiktigar och lämnar sedan över anläggningen till dig.
Vår support finns tillgänglig för dig under anläggningens livstid
För att producera så mycket sol-el som möjligt skall panelerna vara riktade rakt mot söder och vinkeln på panelerna (taket) ska vara runt 45 grader. Men så länge takets kompassriktning är mot sydväst-syd-sydost, och så länge taket har en lutning på runt 15-50 grader, så har man förutsättningarna att producera sol-el. Inom intervallet ovan är variationen i produktion bara några få procent mellan lägst/högst produktion.
Skugga är inte bra, men om den infaller under tidig morgon, sen eftermiddag eller under mörkaste delen av året när solen står som lägst, kan solpaneler ändå vara en lönsam investering. Eftersom den största andelen sol-el produceras dagtid under sommarhalvåret, får man göra en egen lönsamhetsbedömning från fall till fall. Ibland kan skuggan åtgärdas: En ventilationshuv kanske kan flyttas eller ett träd sågas ner. Går det inte att åtgärda skuggan är det läge att installera optimerare på de utsatta panelerna (t.ex. Tigo eller Huawei) eller optimerare på samtliga paneler (SolarEdge).
Tak mot öst/väst ger mera sol-el på förmiddag/eftermiddag jämfört med ett södertak. Detta tak ger ingen effekttopp mitt på dagen. Ett sådant montage kan täcke en större del av den egna elkonsumtionen sett över hela dagen. Du kommer sälja mindre sol-el till ditt elhandelsbolag, eftersom du inte får effekttoppen mitt på dagen. Samtidigt kommer du köpa mindre el under hela dagen, eftersom du har produktion från tidig morgon till sen kväll. Perfekt om du t.ex. har ett lantbruk/kommersiell verksamhet med hög förbrukning hela dagen. Många kommersiella anläggningar installerar solpanelerna i olika väderstreck för att få egen elproduktion under stora delar av dagen, som ett komplement till sina batterier.
Varje panel är ca 1 x 1,75 m och fästanordningarna bygger 2 cm mellan varje panel. Panelerna kan placeras stående/porträtt eller liggande/landskap. Mät taket från takfot till taknock samt från vindskiva till vindskiva. Har du hinder i form av takfönster, skorsten, avluftning, antenner, räcken, snörasskydd så mät in dem också.Varje panel ger ca 370W eller 350 kWh/år. 30 paneler har då en installerad effekt på 11,1 kW (fungerar med 16A huvudsäkring) och producerar ca 10.500 kWh/år i ett skuggfritt söderläge.
På din elräkning kan du se nuvarande årsförbrukning. Är du mikroproducent får du en skattereduktion på 60 öre per såld kWh (för de första 30.000 kWh du säljer varje år). För att vara mikroproducent ska du sälja färre kWh än vad du köper från ditt elhandelsbolag, på årsbasis.
Huvudsäkringens storlek (Ampere) står också i räkningen från nätbolaget. Du kan även titta i elcentralen intill din elmätare, där har du tre porslinssäkringar. De flesta villor har 16-, 20- eller 25A säkringar. 16A klarar en solanläggning på max ca 11 kW, 20A klarar ca 13,9 kW och 25A klarar ca 17,3 kW.
För att snö- och vindlastberäkningen ska bli godkänd kan man i de flesta fall inte placera solpaneler närmare än 30 cm från takets ytterkanter.
Kontakta bygglovsavdelningen på din kommun och fråga om du behöver bygglov för solpanelerna. Be dem gärna skicka beskedet via mail, så du får ett skriftligt svar som du kan spara. Behöver du bygglov så skriver vi in i köpeavtalet att beställningen hävs om du inte får bygglov. Du betalar ingenting, och inga paneler skickas innan du fått bygglovet.
Att solenergi är bra för miljön, det vet många. Men att man nu dessutom kan sänka sina förbrukningstoppar med energilager gör att systemen blir ytterligare en nivå bättre. Vid lagring av solenergi kan du få bättre kontroll över din elförbrukning och få en jämnare belastning på elnätet.
© 2024 Fyrstads All Rights Reserved