© 2024 Fyrstads All Rights Reserved
Vi på Fyrstads Entek jobbar för att hjälpa företag och privatpersoner att enkelt ställa om sin elkonsumtion till grön el. Att skaffa solceller är ett bra sätt att göra en insats för både miljö och plånbok. Det går till och med att bli självförsörjande på solenergi. Fördelarna är många – bland annat:
Mer kontroll över elpriset. Med egen elproduktion blir du mindre beroende av elprisets svängningar.
Du kan tjäna pengar på din överskottsel. Om du producerar mer el än du använder kan du sälja ditt överskott.
Solanläggningar är så gott som underhållningsfria.
Du kan få bidrag för Grön Teknik vid installation av solceller
18 223
45
Vid villan intill havet i Lanesund, Uddevalla har Fyrstads Entek installerat solenergi beståendes av 45 paneler som producerar 18 337 kWh/år som bidrar till hushållets energibesparing och omställning till grön energi.
14 187
32
På berget bakom Ingrid och Everts villa i Uddevalla har Fyrstads Entek installerat solenergi beståendes av 32 paneler som producerar 14 187 kWh/år som bidrar till hushållets energibesparing och omställning till grön energi
9 507
34
I Ljungskile hos Monika och Roger har Fyrstads Entek installerat solenergi. Eftersom de har takytor i tre olika väderstreck kunde vi sätta solpaneler åt både öst, väst och syd. Vilket resulterar i att de kommer kunna sprida sin produktion över en längre tid på dygnet.
Solceller är en bra investering både för miljön och plånboken. Priserna på solceller har sjunkit med 75-80% de senaste åren. Prissänkningen beror på att intresset för solceller har stigit i många länder. Solceller har dessutom en otroligt lång livslängd på ca 30 år.
Det finns flera studier som indikerar att solceller också höjer värdet på huset. När vi lyssnar på mäklare berättar de för oss att solceller genererar det fler intressenter. Har de två likadana hus, varav det ena har solceller på taket får den visningen fler besökare och fler budgivare. Det har man sett rent statistiskt.
För att motivera hushåll att investera i klimatsmarta energilösningar har regeringen beslutat att förenkla för privatpersoner att välja fossilfria alternativ. Från 1 januari 2023 får du ett skatteavdrag på 20 procent för investeringar i så kallad grön teknik.
Skatteavdraget ersätter det tidigare solcellsstödet och fungerar ungefär som ROT-avdraget, vilket innebär att du inte längre behöver söka bidrag i efterhand. Avdraget är redan gjort när du får din faktura. Det gäller installationer som påbörjas, avslutas och betalas från och med 1 januari 2023.
Det finns flera studier som indikerar att solceller också höjer värdet på huset. När vi lyssnar på mäklare berättar de för oss att solceller genererar det fler intressenter. Har de två likadana hus, varav det ena har solceller på taket får den visningen fler besökare och fler budgivare. Det har man sett rent statistiskt.
Kort och gott innebär det följande:
Skatteavdraget ligger på 19,4% för solceller kring material och installation.
Installerar du ett batteri för lagring av din solenergi får du göra ett avdrag på 48,5%
Avdraget får max uppgå till 50 000 kronor per år och per person.
Du kan söka avdraget mer än en gång. Du kanske redan har solceller? Då kan du nu investera i ett batteri och få avdrag för det.
Det är Skatteverket som beslutar om avdraget godkänns, läs mer på länken –> Grön teknik | Skatteverket
Dyker det upp några frågor? Tveka då inte på att höra av dig till oss – kontakta oss här
Vi förstår att det kan vara mycket att tänka på med solceller. Därför har vi tagit fram en steg-för-steg-guide som beskriver hur en solcellsinstallation hos en komplett helhetsleverantör går till.
Fyll i ett intresseformulär så ringer vi upp dig och bokar in ett möte.
Vi kommer hem till dig och du får offert. Efter godkänd offert går vi vidare med installationen.
Vi monterar, besiktigar och lämnar sedan över anläggningen till dig.
Vår support finns tillgänglig för dig under anläggningens livstid
För att producera så mycket sol-el som möjligt skall panelerna vara riktade rakt mot söder och vinkeln på panelerna (taket) ska vara runt 45 grader. Men så länge takets kompassriktning är mot sydväst-syd-sydost, och så länge taket har en lutning på runt 15-50 grader, så har man förutsättningarna att producera sol-el. Inom intervallet ovan är variationen i produktion bara några få procent mellan lägst/högst produktion.
Skugga är inte bra, men om den infaller under tidig morgon, sen eftermiddag eller under mörkaste delen av året när solen står som lägst, kan solpaneler ändå vara en lönsam investering. Eftersom den största andelen sol-el produceras dagtid under sommarhalvåret, får man göra en egen lönsamhetsbedömning från fall till fall. Ibland kan skuggan åtgärdas: En ventilationshuv kanske kan flyttas eller ett träd sågas ner. Går det inte att åtgärda skuggan är det läge att installera optimerare på de utsatta panelerna (t.ex. Tigo eller Huawei) eller optimerare på samtliga paneler (SolarEdge).
Tak mot öst/väst ger mera sol-el på förmiddag/eftermiddag jämfört med ett södertak. Detta tak ger ingen effekttopp mitt på dagen. Ett sådant montage kan täcke en större del av den egna elkonsumtionen sett över hela dagen. Du kommer sälja mindre sol-el till ditt elhandelsbolag, eftersom du inte får effekttoppen mitt på dagen. Samtidigt kommer du köpa mindre el under hela dagen, eftersom du har produktion från tidig morgon till sen kväll. Perfekt om du t.ex. har ett lantbruk/kommersiell verksamhet med hög förbrukning hela dagen. Många kommersiella anläggningar installerar solpanelerna i olika väderstreck för att få egen elproduktion under stora delar av dagen, som ett komplement till sina batterier.
Varje panel är ca 1 x 1,75 m och fästanordningarna bygger 2 cm mellan varje panel. Panelerna kan placeras stående/porträtt eller liggande/landskap. Mät taket från takfot till taknock samt från vindskiva till vindskiva. Har du hinder i form av takfönster, skorsten, avluftning, antenner, räcken, snörasskydd så mät in dem också.Varje panel ger ca 370W eller 350 kWh/år. 30 paneler har då en installerad effekt på 11,1 kW (fungerar med 16A huvudsäkring) och producerar ca 10.500 kWh/år i ett skuggfritt söderläge.
På din elräkning kan du se nuvarande årsförbrukning. Är du mikroproducent får du en skattereduktion på 60 öre per såld kWh (för de första 30.000 kWh du säljer varje år). För att vara mikroproducent ska du sälja färre kWh än vad du köper från ditt elhandelsbolag, på årsbasis.
Huvudsäkringens storlek (Ampere) står också i räkningen från nätbolaget. Du kan även titta i elcentralen intill din elmätare, där har du tre porslinssäkringar. De flesta villor har 16-, 20- eller 25A säkringar. 16A klarar en solanläggning på max ca 11 kW, 20A klarar ca 13,9 kW och 25A klarar ca 17,3 kW.
För att snö- och vindlastberäkningen ska bli godkänd kan man i de flesta fall inte placera solpaneler närmare än 30 cm från takets ytterkanter.
Kontakta bygglovsavdelningen på din kommun och fråga om du behöver bygglov för solpanelerna. Be dem gärna skicka beskedet via mail, så du får ett skriftligt svar som du kan spara. Behöver du bygglov så skriver vi in i köpeavtalet att beställningen hävs om du inte får bygglov. Du betalar ingenting, och inga paneler skickas innan du fått bygglovet.
© 2024 Fyrstads All Rights Reserved